Zdravoslovnobg

mechti_3.png mechti_2.png mechti.png lubov.png polezno.png universitet.png

Еризипел

b_230_230_16777215_0___images_stories_interesni_statii_20100323163247cherven-vqtar-zabolqv.jpgЕризипелът, или както още е популярно заболяването, червен вятър, се предизвиква от b-хемолитичния стрептокок от група А. То се характеризира с локализирано, остро зачервяване и оток по кожата, с общо протичащи симптоми и със склонност към появата на рецидиви.

.


Етиология
Най-честият причинител е b-хемолитичният стрептокок от група А, който предизвиква и други стрептококови инфекции. По-рядко може да е вследствие на стрептококи от други групи - C, D, G и при новородените – от група В. В-стрептококът се намира в лимфите на кожата, а може да се открие и в гърлото.

Eпидемиология
Източникът на заразата са хората, независимо от това дали са болни или преносители на заболяването. Инфекцията преминава през увредена кожа. Еризипелът не е силно заразен,  но сам създава условия за рецидиви. Към него са склонни хора с хронични заболявания на черния дроб, на бъбреците, които имат разширени вени, зависимите от алкохола, диабетиците и страдащите от тумори, както и пациенти с нарушения в кръвообращението. Най-често се появява при възрастните хора, но не е изключено да порази и кърмачета.

Патогенеза
Мястото на „входа” на заболяването са нараняванията по кожата – независимо от това дали са големи рани или незабележими с просто око увреждания. Често това са местата по крака, където се развиват гъбични инфекции. Стрептококите се размножават и се разпространяват чрез лимфата, заради което се стига редовно до локални възпаления на лимфните възли (лимфаденит) и възпаления на горния слой на кожата с характерни клинични промени.

Клинична картина
Инкубационният период трае от 1 до 7 дни. Зачервяването е строго ограничено върху здравата кожа, поразеният участък е едематозен и не е болезнено чувствителен към натиск. При някои болни ексудацията е така силна, че се стига до появата на мехурчета или мехури (erysipelas vesiculosum, bullosum), дори  и до гангрена (erysipelas gangraenosum). Регионалният лимфаденит се характеризира с бавно появяващ се оток и чувствителност на лимфните възли. Най-честата локализация са краката, на второ място – ръцете, на трето – тялото. Ако се появи по лицето, обикновено има данни за възпаление на гърлото, при което стрептококът стига до носа. Затова еризипелът по лицето започва най-често от носа и се разпространява по бузите под формата на крила на пеперуда, придружен е от червенина и едема на веждите. Ако заболяването се появи по лигавиците (гърло, външни полови органи, устната кухина) се стига до много упорита едема. При нелекуваните болни заболяването продължава около 8-10 дни и може да се появи по цялото тяло (erysipelas migrans), но тази форма на болестта, особено в днешно време, се среща изключително рядко. Иначе зачервявянето по периферията се разпространява много бързо, а в центъра изчезва. Усложненията от болестта могат са локални (целулит, конюнктивит, каретит, едем глотис и т.н.) и общи (сепсис, интерстициално възпаление на бъбреците). Постстрептококовият гломерулонефрит и ревматоидната треска при еризипела са рядко срещани, както и всички усложнения вследствие на заболяването, ако то се лекува правилно. При честите рецидиви може да се стигне до елефантиаза (увеличен обем) на засегнатия участък вследствие на нарушения на лимфната циркулация.

Диагностика
Диагнозата е лесна за поставяне и се базира на клиничната картина, докато изолирането на причинителя е възможно чрез мехурчетата и в началото на болестта – от кръвта. Други болести, които имат подобни симптоми, са целулитът и флегмонът (цирей) на носа, където се усеща изразена болка и чувствителност към допир, зачервяването не е остро ограничено и кожата е твърдо инфилтрирана. Еризпелоидът е много подобен на еризипела.

Прогноза
Прогнозата на заболяването е много добра както заради терапията, така и заради лекото протичане на стрептококовите болести като цяло в днешно време.

Лечение
В терапията се включва пеницилин, а в случай на чувствителност – еритромицин, азитромицин или цефалоспорин, необходимо е провеждането на локална терапия с 2-% борова киселина. При подобно лечение зачервяването и общите симптоми отшумяват за срок от 24 часа, а кожните проблеми бързо изчезват.

FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате