Zdravoslovnobg

mechti_3.png mechti_2.png mechti.png lubov.png polezno.png universitet.png

ПАП тест

Пап тест, пап натривка, тест на Папаниколау или VCE (вагина – цервикс - ендометриум) е неотнемаща време, рутинна и неинвазивна медицинска процедура, при която се прави натривка на влагалището, шийката на матката и канала на шийката на матката. На първо място целта на това изследване е ранно откриване на карцином на шийката на матката, както и промените, които предхождат заболяването. С помощта на този тест е възможно да се видят и възпалителни промени, а в някои случаи и точните причинители на инфекцията. В клиничната практика се прилага от петдесетте години на миналия век. Изследването е въведено от американския лекар от гръцко потекло Папаниколау, чието име носи тестът.

За кого е предназначен

Най-добре е тестът да се направи на 10-ти до 20-ти ден от първия ден на последната менструация, и в никакъв случай по време на кървенето.

Всяка една жена, която е сексуално активна, или е навършила 18 години, бе трябвало всяка година да се подлага на това изследване. По този начин се намалява рискът от смъртност, предизвикана от рак на шийката на матката с 90 процента. Два до три дни преди да бъде направен тестът не би трябвало да се използват вагинални препарати, кремове, пяна, пудра или да се взимат вани, а също и ден-два преди цитонамазката не би следвало да има сексуални контакти. Всичко това може да окаже влияние върху недобрата интерпретация на резултатите и до откриването на анормалните клетки.

За теста

Пап тестът е напълно безболезнена процедура, извършва се от гинеколога, докато жената е на гинекологичния стол. С въвеждането на спекулума във влагалището лекарят оглежда шийката на матката и със специална шпатула прави натривка на задната част на влагалището, на шийката на матката и на канала на шийката на матката.  Изследването, както и всички други тестове, не е напълно безпогрешно, и в някои случаи дори може да бъде „фалшиво негативно” или „фалшиво позитивно”. За да се избегнат фалшиво позитивни и негативни резултати е необходимо да се спазват някои напътствия при правенето на теста, а интерпретирането на резултатите трябва да се осъществява от висококвалифицирани гинеколози и цитолози.

Дори и в случаите, когато са изпълнени всички предварителни условия, съществува възможност от допускането на грешки при интерпретирането на находката, или тестът може да е незадоволителен. Най-честите причини за грешки при разчитането на резултатите или незадоволителност на теста са заради неадекватното вземане на клетки за анализ, прекалено малкия брой клетки за анализ, неадекватното фиксиране и оцветяване на клетките – всичко това може да доведе до промяна в клетките, и затова те да изглеждат като атипични. Освен това, в случаите, когато е налице възпаление, или по време на менструация, еритроцитите и клетките с инфекция могат да прикрият анормалните клетки. Без оглед на гореспоменатите случаи, точността на Пап теста е 75-80 процента, а в комбинация с колпоскопията и хистологичния анализ прецизността на резултата се повишава до 95 процента.

Находките на Пап теста

В случаите когато резултатът от Пап теста е анормален, не бива веднага да се мисли за карцином, тъй като клетките могат да са атипични, но все още да не са ракови.

Находката от Пап теста може да е:

  1. в нормите
  2. без  атипични клетки, но с възпалителни промени с евентуално видими и разпознаваеми причинители
  3. анормална

В случаите на нормален резултат се препоръчва тестът да се повтаря веднъж годишно.

Когато става въпрос за възпалителни промени е необходимо да се проведе лечение преди да се повтори тестът след края на терапията. Освен възпалителните промени е възможно да се открият и специфични причинители на възпалението, а най-честите сред тях са: Leptotrix vaginalis, Gardnerella vaginalis, Trichomonas vaginalis, Chlamydia trachomatis и различни гъби (например Candida и Actinomyces), т.нар. „смесена флора” – название за бактерии, които не могат да бъдат точно определени. Находката Bacillusa vaginalisa не е патологична, тъй като тази бактерия е част от естествената вагинална флора.

С помощта на Пап теста могат да се наблюдават промени в клетките на шийката на матката, които са показателни за наличието на херпес симплекс или човешки папилома вирус. От особено значение е инфекцията с HPV, който се смята за един от основните причинители  на карцином на шийката на матката, а при Пап натривката се наблюдават характерни клетки – койлоцити. HPV е често срещана болест, предавана по полов път, особено сред младите жени с повече сексуални партньори. До 60 процента от дамите, които водят редовен полов живот, могат да бъдат носители на вируса, без симптоми. В случаите на инфекция с HPV е необходимо да се проведе лечение, както и типизиране на вируса. Типизирането дава възможност да се определи дали вирусът спада към високо рисковите и съответно дали опасността от появата на рак на шийката на матката е голяма.

Не винаги анормалните състояния са злокачествени, въпреки че вероятността от появата на карцином при подобни състояния е голяма. Затова е необходимо дамите с такива находки да изискват по-нататъшно проследяване на състоянието и/или извършване на съответната манипулация, ако това е необходимо.

 

.
FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате