Zdravoslovnobg

mechti_3.png mechti_2.png mechti.png lubov.png polezno.png universitet.png

Полово-преносими болести - превенция

 

Все повече нараства броят на хората, особено на младите, които страдат от болести, предавани по полов път. Сред тези заболявания спадат всички инфекции, които могат да се пренесат при какъвто и да е вид секс. В Америка например две трети от засегнатите са или ученици, или мъже и жени на възраст до 25 години.

Видове болести, предавани по полов път

Над 20 са заболяванията, които могат да се предадат по полов път.

Възможно е те да са предизвикани от вируса на херпес симплекс, от вируса на гениталните брадавици – ЧПВ, хламидии, причинителите на гонорея, заразните молюски и вирусите на хепатит В и С, както и от вируса на ХИВ. Честите симптоми на тези инфекции са сърбежът и паренето. Един от най-честите причинители на т.нар. неспецифични уретрити, са хламидиите. Те се предават сравнително лесно при партньорите и нерядко са „приятели” на други инфекции на уро-гениталния тракт, най-често гонорейни такива.

Инфекция с хламидии

 

Необходимо е колкото е възможно по-рано да се установи наличието на инфекция и да се започне със съответното антибиотично лечение.

След инкубационния период от една до три седмици от уретрата или вагината се появява белезникав, понякога и жълтеникаво-гноен секрет. За съжаление много често хламидиалните инфекции не се съпровождат от специфични симптоми. В този случай, както и в случаите на неподходящо лечение, може да се стигне до усложнения. При мъжете нерядко се стига до простатит (възпаление на простата), докато при жените инфекцията може да се разпростре и върху матката и яйчниците, и да доведе до тазово-възпалителна болест, която предизвиква в повечето случаи стерилитет при дамите. Те, освен че рядко могат да забременеят, при раждане не е изключено да заразят и детето. Затова е необходимо колкото е възможно по-често да се потвърди наличието на инфекции и да се започне с подходящото антибиотично лечение.

Значение на превенцията на болестите, предавани по полов път

Половият контакт, дори и да е само един, е достатъчен за предаването на инфекции. Затова е необходимо да се предприемат всички мерки, с помощта на което ще защитим здравето си.

Отделни инфекции са често много трудни за забелязване – не предизвикват определени промени по кожата или лигавиците, както и ясно изразени симптоми. Превенцията на болестите, предавани по полов път, е изключително важна.

Симптоми на болестите, предавани по полов път

Много болести, предавани по полов път, могат да останат незабелязани и недиагностицирани, а по-късно да доведат до сериозни последици, например стерилитет.

Ако въпреки предупрежденията сте правили секс без предпазни средства с непознат, е необходимо да се прегледате незабавно. Съмненията за инфекция са появата секрет от пениса или вагината, болка при уриниране, ранички, „мехурчета” или брадавици по външните полови органи или ануса, и евентуално други симптоми като умора, повишена температура и др. Естествено, че не всички от гореизброените симптоми се предизвикват от болести, предавани по полов път.

Лечение на болестите, предавани по полов път

Понякога симптомите могат да изчезнат от само себе си, но това не означава, че инфекцията е отминала или че е излекувана напълно. Много болести, предавани по полов път започват като незабележими и недиагностицирани, а на по-късен етап водят до стерилитет. Когато се потвърди заболяването, трябва да се проведе терапия и при двамата партньори, и то до напълно излекуване на възпалението, за да не се стигне до по-нататъшно разпростиране на инфекцията или до ефекта на „пинг-понга”.

Предпазни мерки

 

Важно е да се отбележи, че презервативите осигуряват и добра защита за жените против забременяване.

Превенцията е от изключително значение и трябва да започне колкото е възможно по-рано – в училище.

  • Най-ефективната мярка, която ще предпази от инфекции, е въздържането от полови контакти. Такава опция вероятно не звучи много реално, поне не за повечето от хората.
  • Правилният избор на партньор понижава риска от инфекции. Връзката между половинките трябва да е стабилна, да се гради на любов и доверие, както и на моногамия.
  • Опасността от инфекции се повишава, ако правите любов с непознат, чието социално и сексуално поведение не ви е известно. Хората, които са склонни към подобен тип връзки, често са преносители на болести, предавани по полов път.
  • Ако е възможно, прегледайте партньора, защото много инфекции се проявяват като „ранички” – при херпеса, при брадавиците при ЧПВ и т.н.
  • Използвайте презервативи.  Изследвания сочат, че латексовите кондоми могат да предпазят от повечето видове вирусни и бактериални инфекции, а в значителна степен е възможно да намалят и опасността от инфектиране с ХИВ. Но за вирусите, които се предават чрез директен контакт с кожата (като вируса на херпес симплекс или ЧПВ), защитата с презерватив не е достатъчна, ако огнището на инфекцията не е покрито от предпазното средство.
  • И спермицидните кремове могат да играят важна роля при елиминирането на различни причинители на инфекции, както и при защитата от болести, предавани по полов път. Не е известно дали едновременното прилагане на спермицидни средства, както и използването на презерватив, повишава и защитата от инфекция с ХИВ. Важно е да се отбележи, че кондомът, както и контрацептивните хапчета, предпазват от нежелана бременност. Последните обаче не осигуряват защита от инфекции.
  • Препоръчва се спазването на основна хигиена, ежедневно вземане на душ, особено след всеки полов контакт.
  • Важна роля при превенцията на инфекции има и ваксинирането. Ваксинирането против хепатит В осигурява защита от инфекции със същия вирус, докато за хепатит С не съществува такава ваксина.

Новост е ваксината против ЧПВ. Тя съдържа инактивирани четири от най-основните типове ЧПВ (16 и 18 и 6 и 11). Типовете 16 и 18 са причинители на 70 процента от карциномите на шийката на матката, а 6 и 11 са виновни за 90 процента от вирусните брадавици по гениталиите. Ваксините са предназначени главно за момичета на 11-12 годишна възраст, преди започването на полов живот, съответно преди първия контакт с ЧПВ. За тези дами ваксината може да осигури стопроцентова защита от болести, предизвикани от четирите типа вируси. Протекцията е продължителна, но не е ефикасна против всички типове ЧПВ (досега са открити повече от сто подвидове), и са необходими редовни прегледи при гинеколог. При заразените вече жени, за съжаление, ваксината няма да е ефикасна и няма да предотврати по-нататъшното развитие на болестта

.
FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате