Zdravoslovnobg

mechti_3.png mechti_2.png mechti.png lubov.png polezno.png universitet.png

Язвена болест

 Язвената болест на стомаха и дванадесетопръстника - комбинация от различни причини

 

В храносмилателния тракт храната се подлага на механична и химична обработка. Посредством ферментите, които се отделят там, тя се разгражда до вещества, които се резорбират (всмукват) и по кръвен път достигат до клетките, където след обмяна на веществата, там се отделя енергия.

Смилането на храната започва още в устната кухина посредством слюнката и чрез хранопровода тя преминава в стомаха.

Стомахът има форма на гайда с малка и голяма кривина, вход - кардия и изход - пилор. Стомашният сок се секретира от стомашните жлези по малката кривина. Той има кисела реакция, съдържа фермента пепсин, солна киселина, калий, натрий, фосфор и мукус. Последният предпазва лигавицата на стомаха от дразненето на киселия стомашен сок. Пепсинът разгражда белтъците до по-прости такива, а пълната им обработка става в дванадесетпръстника.

Стомахът се изпразва за около 2 1/2 часа. Стомашната секреция и моторика са тясно свързани с вегетативната нервна система, а оттам и с централната нервна система на човека. Стомашното съдържимо преминава в дванадесетопръстника. В него се излива панкреасния и жлъчния сок. Панкреасния сок съдържа фермента трипсин - той разгражда белтъците до аминокиселини и те се всмукват през лигавицата на дуоденума. Захарите са разграждат от амилазата на панкреаса до глюкоза, а мазнините - от фермента липаза до мастни киселини, които също се резорбират.

Жлъчният сок подпомага смилането на мазнините. Жлъчката се отделя от клетките на черния дроб и по жлъчните канали достига до жлъчния мехур, който има резервоарна функция. Жлъчката съдържа жлъчни киселини, жлъчни пигменти, холестерол, фосфор и други. Жлъчните пигменти се образуват от разпаднати еритроцити (червени кръвни телца) и произхождат от хемоглобина на еритроцитите. Хемоглобинът се разгражда до билируин и уробилиноген и оцветява изпражненията и урината. Веществата, които повишават отделянето на жлъчка, се наричат холагога.

Черният дроб образува жлъчния сок и взема важно участие в храносмилането. В него се синтезират плазмените белтъци - албумин, глобулин, протромбин, фибриноген. В него се синтезират и аминокиселините, от които се образуват серумните белтъци. Отровните вещества, образувани при белтъчната обмяна, се обезвреждат също тук. И така черният дроб има защитна функция.

Функцията на отделните части на храносмилателния тракт са съгласувани. Водеща роля за това има нервната система. Целият храносмилателен тракт е "тапициран" с клетки на вегетативната нервна система, която е пряко подчинена на централната нервна система (главния мозък).

Най-честото заболяване на стомашно-чревния тракт е язвената болест. При нея по празлични причини: ежедневни психични напрежения и отрицателни емоции, дразнещи лекарства - улцерогенни медикаменти (Аспирин, Фелоран, Индометацин, Кортикостероиди и др.), хормони, неправилно хранене, уврежда мукусната бариера на стомашната лигавица и се стига до ерозивно действие на стомашния сок върху нея.

При стрес се натоварва централната нервна система - мозъчната кора. Ако това дразнене е системно и силно, импулсите му се провеждат към подкоровите центрове - диенцефалон, хипоталамус - там са разположени ядрата на вегетативната нервна система. Дразни се т.нар. нервус вагус, чиито ганглии са разположени там. Тези импулси се предават чрез дразнене на вагусния нерв към стомашните жлези, които повишават секрецията. При стрес по нервен път се включва и хипофизната жлеза. Тя е разположена в основата на мозъка и е тясно свързана с подкоровите нервни центрове. Хипофизата стимулира надбъбречните жлези, които отделят кортизон, който също повишава солната киселина и пепсина на стомашния сок и стимулира стомашните жлези. Това е т.нар. хипоталамо-хипофизна надбъбречна ос на предаване на импулсите. Отделя се адреналин и норадреналин от сърцевината на надбъбречната жлеза, които също стимулират стомашната секреция. Разрушава се мукусната бариера на стомашната лигавица, тя се възпалява, разязвява. И по този начин стресът участва в развитието на язвената болест.

Голямото количество отделен стомашен сок и стомашно съдържимо се връщат към хранопровода (антиперисталтични вълни) и силно дразнят неговата лигавица, която също се възпалява. Получава се чувство на парене в хранопровода, т.нар. "киселини". Тази обратна перисталтика (обратно връщане) на стомашно съдържимо, се нарича гастроезофагиален рефлукс (ГЕР). Той се провокира от препълване на стомаха, от положението на тялото и често се появява вечер, след обилно нахранване, като може да предизвика кашлица от дразнене на дихателните пътища, сърдечен дискомфорт с прескачане и тежест в сърдечната област.

При възпалителния процес на стомашно-дванадесетопръстната лигавица често се изолира т.нар. "слънчев бактерий" (Хеликобактер пилори). Той се наблюдава при голям процент от язвено болните и добре се влияе от съответни антибиотични комбинации. Хеликобактер пилори се развива върху раздразнената, променена от стомашния сок лигавица и се получава възпалителен процес - гастрит и дуоденит (възпаление на стомаха и дванадесетопръстника).

Болката е водещ признак на язвената болест. Тя се локализира между пъпа и гръдната кост и се явява веднага сед нахранване (при стомашни промени) или 1,5 - 2 часа (при промени в дуоденума).

Дуоденалната (дванадесетопръстната) язва има сезонност - пролет и есень, когато вегетативната нервна система е най-ранима. При активност на язвата може да има и повръщане. При нелекувана язва се получават усложнения - кръвоизлив - той се изразява в черни изпражнения (т.нар. мелена) и кърваво повръщане (хематемеза). Друго усложнение на язвената болест е перфорация в коремната кухина. Тя изисква спешна оперативна интервенция.

Диагнозата се поставя гастроскопски, при което се взима проба за Хеликобактер пилори, а при нужда се прави и биопсия от язвения дефект.

Диференциална диагноза: болката под лъжичката трябва да бъде разграничена от криза на жлъчно-каменна болест, остър панкреатит и миокарден инфаркт на задната стена на сърцето. Затова при болка в стомаха спешно потърсете лекарска помощ, а не поставяйте сами диагноза и не се самолекувайте!

Терапия: Животът на язвено болния трябва да бъде без стрес с достатъчно сън. Режимът на хранене при язвената болест е щадящ. Изключват се пържени храни, запръжки, дразнещи храни и подправки. Билковите чайове са от голяма полза. Препоръчват се пресни сокове от зеле, моркови, ябълки, слаб чай, алкални минерални води, качествени млечни произведения, несилни бульони, риба, пиле, бял хляб, яйца. За болката се назначават смазмолитици, инхибитори на протонната помпа, които намаляват киселинността на стомашния сок. Хеликобактер пилори се лекува много успешно с антибиотични комбинации по схеми от Европейски консенсус на гастроентеролозите. Включват се и бисмутови препарати, които също унищожават бактерия.

С голям успех лечението се провежда и с хомеопатични комбинации за възстановяване на стомашната лигавица и намаляване на стомашната киселинност. Стресът и невротичните промени успешно се лекуват с хомеопатия. Споменаните терапии се комбинират и интегрират взаимно като водят до възстановяване на язвения дефект и и стомашната лигавица, и възстановяване равновесието на нервната система.

Нелекуваната язва с чести рецидиви може да доведе до т.нар. калозна язва - хронично дълбоко увреждане на стомашно-дуоденалната лигавица с възпалителен ръб. Тя се лекува трудно и може да се усложни с перфорация.

Нелекуваната стомашна язва би могла да се изроди в туморно образувание.

При усложнена язвена болест (мелена, хематемеза, перфорация) също може да се включи хомеопатична терапия, наред с конвенционална такава, която подпомага спиране на кръвоизлива, а след оперативна интервенция след перфорация помага за бързо зарастване на оперативната рана и профилактика да не се развият следоперативни сраствания в коремната кухина.

И така, стомашно-чревния тракт трябва да бъде щаден и поддържан с природосъобразен режим на живот, правилно редовно хранене, въздържане от алкохол, тютюн, които са дразнещи вещества. Водеща роля има и борбата със стреса.

 

 

.
FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате