Zdravoslovnobg

mechti_3.png mechti_2.png mechti.png lubov.png polezno.png universitet.png

Стареене

 

Науката за стареенето се нарича геронтология. В наше време процента на вързастните хора се увеличава, тай като средната продължителност на живота расте.

С напредване на възрастта се увелича патологията от страна на сърдечно-съдовата система, на нервната система; намаляват зрението, слуха, развива се атеросклероза, понякога се получава и диабет. Намаляват приспособителните възможности на организма към околната среда.

Как се развиват тези процеси на клетъчно ниво?

Настъпват промени в генетичния апарат на клетката. Той отговаря за клетъчното възпроизводство. На молекулно ниво се променя ДНК на клетката. Тя е основния молекулен субстрат на гените, разположени в хромозомите на клетъчното ядро. Връзките на ДНК молекулата се разкъсват и в нея се натрупва желязо. Нормално ДНК се възстановява и генетичния апарат на ДНК е отново стабилен. Но при стария човек това не става. Способността на ДНК да се възстановява е свързана с продължителността на живота. Установено е, че интензивността, с която се възстановява ДНК при дългоживеещите животни е 10 пъти по-голяма на кратко живеещите. При човека интензивността на възстановяване на ДНК намалява с възрастта. Така от 60 до 90 години възстановителния синтез на ДНК в левкоцитите става с 25% по-слабо спрямо възрастта от 18 до  59 години. Настъпва процес на атрофия на клетката и в това се изразява стареенето. В мозъка нервните клетки с умствена, сетивна и двигателна функция изчезват и се заменят с нервна глия (заместително-опорна тъкан за нервната система). Такъв процес настъпва и в белия дроб, черния дроб, бъбрека – в тях се развива съединитела (опорна) тъкан на мястото на отмрелите функционални клетки. Всяка клетка в организма е подчинена на сложен нервно-хуморален контрол – на системата мозъчна хора, подкорови центрове, хипофизна жлеза, надбъбречни жлези. При необходимост в тази система се включват щитовидната жлеза, половия апарат и инсуларния апарат.

Важно значение при стареенето има хиподинамията (намалената подвижност). Понижава се мускулната сила, по-лесно настъпва умора. Хиподинамията намалява жизнените функции на организма. Настъпват дистрофични (намаление на храненето) промени в миокарда, поради намаленото му кислородно снабдяване. При здрави хора, намиращи се 6 дни на строг постелен режим, се появяват апатия, отчужденост, вътрешна тревога, сънливост или безсъние, намален апетит. В такъв режим хората се чувстват раними, болни, сковани, с виене на свят, сърцебиене, задух. В кръвта и урината се повишава съдържанието на недоокислени продукти. Подобни оплаквания имат обездвижените възрастни хора. Намалява снабдяването на организма с кислород (хипоксия). Функционално се променя дихателната система. Вдишваният обем на белите дробове намалява и намалява оксидацията (снабдяването с кислород) на кръвта, което води до тъканна хипоксия. Дихателният център в мозъка намалява своята възбудимост. Променя се нервната регулация на дишането. Отслабва възбудимостта на рецепторите в мускулната тъкан и намалява подвижността на гръдния кош. Намалява еластичността на белите дробове. Тъканното дишане на миокарда се променя и сърдечно-съдовата система забавя функцията си поради настъпилата хипоксия. Настъпва циркулаторна слабост. С възрастта клетките, синтезиращи инсулин от панкреаса, намаляват. Инсулинът стимулира процесите на синтез в организма и започват да превалират разпадните процеси, особено на белтъците. Последните имат главна изграждаща роля в организма, имат отношение и към имунитета.

Психиката в напреднала възраст се характеризира с известна примиреност или тревожност. Може да се развие т.нар. старческа депресия. А при влошаване на състоянието може да се достигне до деменция (намаление на паметовите способности).

За да се преодолеят тези промени, необходимо е да се повиши интелектуалната активност на индивида. Да се търсят източници на нова информация, да се стимулира спомнянето. За целта може да се решават ребуси, да се четат нови книги, да се дискутират нови филми, да се контактува с хора, да се поддържат социални отношения.

Необходимо е да се регулира храненето с пресни храни – плодове, зеленчуци, мляко, прясно нетлъсто месо - пиле, риба. Често възрастните хора консумират предимно млечни храни, поради намалените си дъвкателни функции. При това се повишава калция в организма, който може да се отложи в костите (ошипяване), бъбреците (бъбречно-каменна болест), повишава се съсирваемостта на кръвта – тромбози, може дори да се развие сърдечна аритмия. Повишената консумация на плодове и зеленчуци повишава калия и уринирането. И така, диетата трябва да бъде балансирана, не еднообразна. Разнообразната диета осигурява редобна дефекация, която е също проблем на възрастните хора. За целта добри са черния хляб, варивата, съдържащи целулоза. Магнезият се съдържа именно във варивата, житото, ориза, царевицата. Той обезпечава спокоен сън.

Необходимо е да се стимулира щитовидната жлеза, която с хромоните си регулира голям брой гени и учавства в синтеза  на белтъци. Ненаситените мастни киселини (олио, зехтин) са богати на омега3 мастни киселини, които профилактират развитието на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове. Витамините Е, А, С могат да се приемат при нужда допълнително и са особено необходими, за да балансират правилната обмяна на веществата в организма.

Движението има водеща роля в забавянето на стареенето. Ходенето ежедневно да се повишава с няколко минути, като всеки ден е добре да се ходи поне 1 час. Добре е да се качват стълби при контрол на пулса, кръвното налягане и умората. Добре е да се извършват и леки физически упражнения (гимнастика). Така старческите атрофични процеси в организма намаляват и се повишава функционалната активност на организма.

Важно е да се проследи и развитието на атеросклеротичния процес. Основна причина за него е промяната на мастната обмяна в организма. Променя се обмяната на мастите в ендотелните клетки на кръвоносните съдове (тези, които покриват кръвоносните съдове отвътре). В тях се натрупват липиди холестерол и триглицериди  (съставни части от обмяната на мастите). Образуват се т.нар. “пенести” клетки. Около тях се натрупва съединителна тъкан и се образува атеросклеротична плака. Тя издува кухината на съда навътре и той се стеснява. Върху атеросклеротичната плака се натрупват тромбоцити и се образува тромб. Когато тези процеси станат в мозъка, се развива мозъчно-съдова болест. А в сърцето се развива исхемична болест на сърцето. При пълно запушване се развиват мозъчен инсулт или миокарден инфаркт. А при откъсване тромб може да се развие емболия. Затова от голямо значение в терапията на атеросклеротичния процес са антикоагулантите (противосъсирващи лекарства).

Профилактична и лечебна роля в атеросклеротичния процес и тромбообразуването може да играе и хомеопатията. Това е световно признат подход за безвредна терапия в медицинската практика.Тя е особено подходяща за възрастния човек, тъй като е ефикасна и няма странични явления. Хомеопатията може да играе профилактична и лечебна роля в процеса на стареенето. Има медикаменти, които пречат за развитието на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове и в някои случаи терапевтично могат да повлияят на образувалите се вече такива. Те се комбинират с хомеопатични лекарства, които стимулират мисловната дейност на централната нервна система, т.е. профилактират старческата деменция. Съществуват и противосъсирващи хомеопатични медикаменти, които могат да се комбинират с конвенционални такива (например с аспирин), което може да доведе до много подходяща и безвредна противосъсирваща терапия.

Но от голямо значение е и режима на болния човек – правилно хранене, достатъчно движение и позитивни социални контакти. Тази триада би могла да забави стареенето и е в ръцете на болния.

За доказателство, Гьоте, чрез героя си Фауст, казва: “За живот и свобода е достоен, който е готов ежедневно да се бори за тях.”

 

 

 

 

.
FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате