Zdravoslovnobg

mechti_3.png mechti_2.png mechti.png lubov.png polezno.png universitet.png

Хранене според емоциите

 

Когато става въпрос за емоции, организмът има в изобилие хормони на надбъречните жлези. Млечните продукти освобождават от негативните емоции. В мозъка с подобна храна се подпомага синтеза на веществата – инхибитори. Подобно е действието на медикаменти от групата на анксиолитика, известни като бензодиазепини.

При чувство на тъга се препоръчва храна, която може да подтикне произвеждането на серотонин в мозъка, а именно – зърнени продукти, мазни храни и сладкиши. Към тези изделия се посяга често инстинктивно, без да  се осъзнава, че се лекува лошото настроение с хапването на сладки продукти. Тъй като сладкишите и мазнините са концентрирани високоенергийни продукти, трябва да се вземат в малки количества. Тогава те се превръщат в източник на щастие, а отличният вкус на ястията не бива да се оспорва. На първо място трябва да се поставят зърнените храни, тъй като те осигуряват за по-продължително време ситост на организма, консумацията на концентрирани въглехидрати като сладкишите също води до появата на позитивни емоции, но това чувство продължава сравнително кратко. А това кара да се посегне към другия десерт…, и така лесно се губи контролът над приема на калории, което води до напълняване.

В състояния на мъка или липса на воля се препоръчва консумацията на риба и месо. Необходимо е да осигурите предимство на бялото месо – пуешкото и пилешкото, добър избор са агнешкото и телешкото, тъй като те, освен че отнемат от мъката, оправят настроението. Рибата, освен че връща положителните емоции, предпазва и кръвоносните съдове, благодарение на омега-3 мастните киселини.

При емоции на радости се препоръчва хапването на плодове и зеленчуци. С други думи, в най-хубавите настроения храненето трябва да е здравословно.

Какво е необходимо да консумира, ако човек е ядосан, и защо?

Публикувани са много изследвания, които сочат, че физическите упражнения спомагат за по-доброто настроение и в мозъка на човек, който се занимава със спорт, се повишава концентрацията на невротрансмитера серотонин, известен още като хормона на щастието. Необходимо е да се подчертае, че не всички упражнения са еднакви, и че не оказват едно и също действие върху мозъка, откъдето произлизат всички емоции, които човек преживява. Това, което може да се направи, е прецизно да се практикува даден вид телесна активност за определено състояние на духа. В зависимост от емоциите трябва да се избира и спортът, за да се предизвика появата на определени позитивни емоции.

При чувство на фрустрираност мозъкът е изпълнен с норадреналин. В подобен случай не е уместно сред избора да са бавни и отпускащи упражнения, а такива, които ще помогнат за освобождаване от натрупаната негативна енергия, като например тренировка във фитнеса с щанги или бързо ходене в планината, или колоездене, или изкачване по стълбите до по-висок етаж. Целта е бърза умора, освобождаване от негативната енергия,  за да не се превърне тя в стрес и в автодеструктивна напаст. Ако не се стигне до освобождаване на негативните емоции, те ще окажат вредно въздействие върху организма. Последващото възпаление на мускулите, което ще е налице след тренировката, ще е по-безопасна последица в сравнение с болестите, които са предизвикани от продължителния и непрестанен стрес на организма. Страдащите от  заболявания следва да провеждат физическа активност под лекарски контрол. И при упражненията важи правилото на умереното натоварване, активността следва да е правилно дозирана, както и е необходимо да се осигурява и време за почивка между отделните серии.

Тъжният и безволеви човек няма желание да прави бързи и трудни за изпълнение активности, а и те не са му необходими. По-скоро е добре да се съсредоточи върху спорт, който е лек и отпускащ, например разходки или колоездене, или изкачване по стълбите до по-нисък етаж, или упражнения с леко напрежение, които да се повтарят дори няколко пъти. Целта е постепенно и полека да се пробуди енергията в организма, за да може липсата на воля и недоброто настроение да изчезнат.

При състояние на тъга се препоръчва по-слаба енергичност. Добре е да се практикуват аеробни упражнения, които осигуряват на организма и мозъка достатъчно приток на кислород. Същевременно въглехидратите в тялото се изгарят по-добре, осигуряват прилив на чиста енергия без странични ефекти, като например киселината в мускулите, която се появява бързо при правенето на анаеробни активности и по-бързо води до чувство на умора. Най-подходящо е упражненията да се правят на чист въздух и в компанията на други хора.

Как невронутриционизмът може да помогне за отслабване?

Може да се каже, че емоциите оказват голямо влияние върху процесите на напълняване.

Много учени са на мнение, че организмът на човек е почти съвършена биохимична машина. Тези реакции не са така сложни, както се смята, и е напълно възможно овладяването и контролирането на организма, душата и емоциите. Много прост пример – колко чувства оказват влияние върху живота и колко от тях са свързани с наднорменото тегло – естетически, но и здравословен проблем при доста хора, тъй като дебелината е рисков фактор за появата на много болести. Под влияние на емоциите се проявява склонността към приемане на по-големи количества храна, отколкото са нужни на организма, стига се до затлъстяване, до изграждането на вредни хранителни навици, до склонност към водене на заседнал начин на живот и ускорен работен ритъм, непозволяващ консумирането на здравословни продукти по време на обедната почивка. Хората в днешно време гладуват по цял ден, а вечер предпочитат енергийни и калорични продукти, което е напълно погрешен избор.

 

 

 

.
FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате