Zdravoslovnobg

mechti_3.png mechti_2.png mechti.png lubov.png polezno.png universitet.png

Затлъстяване

Затлъстяването - болест на цивилизацията

 Нарушение в реакцията на организма към хранителен или психичен стрес, при повишена активност на инсуларния апарат, е основна причина на затлъстяването. В този процес участват глюкокортикостероидни хормони, които се отделят от надбъбречната кора, тиреоидни хормони от щитовидната жлеза и инсуларния апарат от задстомашната жлеза. Инсулинът стимулира навлизането на глюкоза и аминови киселини в клетките.

 Първият механизъм е хранителен стрес, прехранване със захарни изделия.

Захарите, захарните изделия и тестените храни, са хранителен стрес за организма, тъй като те се храносмилат лесно и за тях почти не са необходими храносмилателни ферменти. Те потискат образуването на храносмилателни ферменти. А оттам потискат и отделянето на глюкокортикостероидни и тиреоидни хормони. Захарите бързо навлизат в кръвта и стимулират отделянето на инсулин, който трябва да посрещне голямото количество глюкоза. Така, между глюкокортикостероидните хормони, тиреоидните хормони и инсуларния апарат настъпва антагонизъм. Намалените тиреоидни и глюкокортикостероидни хормони потискат синтезата на белтъците. Инсуларните рецептори на клетките са също потиснати. Инсулинът не може да внесе в тях глюкозата, въпреки повишеното й количество в кръвта. Така инсулинът въздейства само върху мастните клетки и той внася повишеното количество глюкоза само в мастните клетки. Кръвта обеднява на глюкоза и се стимулира отделянето на хормона глюкагон от алфа-клетките на панкреаса, който стимулира синтезата на глюкоза за възстановяване на хомеостазата (равновесието). Повишеното количество инсулин отново внася образуваната глюкоза в мастните клетки и отново се отделя глюкагон, който образува нова глюкоза. Така между инсулина и глюкагона настъпва антагонизъм.

При всеки стрес отново се секретира много инсулин по този механизъм. Мастната тъкан се увеличава, синтезират се нови масти, но не и белтъци.

 

Вторият механизъм на затлъстяването е психичния стрес.

При него се увеличава невромедиатора норадреналин и стимулирания от него хормон адреналин. Адреналинът потиска секрецията на тиреоидни хормони и повишава секрецията на глюкокортикостероидни хормони. Но глюкокортикостероидите синтезират глюкоза по свой механизъм от белтъци - неоглюкогенеза. При нея глюкокортикостероидите образуват глюкоза от аминови киселини, образувани при разпад на белтъци.

 

И така, при хранителен и емоционален стрес, се потиска синтезата на белтъците и се стимулира синтезата на мастите. Когато нарастне количеството на инсулина, той преработва глюкозата в масти. Нарастналото количество на глюкагона пък синтезира нова глюкоза. Инсуларният апарат се изтощава от тези процеси и настъпва предиабетния стадий на затлъстяване. Разпадането на глюкозата започва да става в отсъствие на инсулин (без кислород - инсулинът разпада глюкозата само в присъствие на кислород). Така се получават недоокислени продукти на глюкоза - млечна киселина и на масти - ацетонови тела. Белтъчните тела все повече се разпадат за гликонеогенеза, стига се до застаряване на организма поради намаление на белтъците. В черния дроб окислителното разпадане на холестерола намалява и той се увеличава в кръвта. Повишеният холестерол се отлага в кръвоносните съдове и се развива атеросклероза. Мастната тъкан се увеличава и масата на тялото расте. Систолното артериално налягане (горна граница на кръвното налягане) се повишава. Ударната вълна върху мембраните на клетките на кръвоносните съдове расте. Калиево-натриевите помпи на клетките на кръвоносните съдове се увреждат, натрия навлиза в клетките и от тях излиза калия. Количеството на натрий в кръвта намалява и се отделя алдостерон от бъбрека, който връща натрия в кръвта и отделя калий в урината. Натрият задържа вода в клетките и намалява отделянето й чрез урината. Мастните депа в коремната кухина се увеличават, от тях диафрагмата се повдига и вентилацията на белия дроб намалява, съответно и кислородното насищане. Мастите се отлагат и в черния дроб между чернодробните клетки и се развива т.нар. стеатоза на черния дроб. Намалява се окисляването на холестерола в черния дроб и той се отделя непроменен. Той затруднява дренажа на жлъчката, развиват се холестеролови утайки (песъчинки), а оттам и камъни в жлъчния мехур. Такава е генезата на жлъчно-каменната болест.

Мастната инфилтрация на бъбречните каналчета променя тяхната пропускливост и концентрационната им способност намалява. Бъбрекът работи по-трудно денем и по-лесно нощем в легнало положение. Тази е причината за нощното уриниране в по-напреднала възраст и при затлъстяване.

Повишеното количество инсулин в затлъстелия организъм води до хипогликемия, а тя повишава усещането на глад. От многото приета храна стомахът се разширява, храносмилателните жлези се натоварват и изтощават. Първо се повишава киселинността на стомашния сок, а след това намалява. Остава недосмляна храна, което води до гастрит и колит, а оттам и констипация (запек).

Поради променената обмяна на веществата, в мозъка се повишават тормозните процеси. Появават се сънливост, раздразнителност. Повишава се съсирваемостта на кръвта поради нейния променен състав от променената обмяна на веществата. Повишават се кръвосъсирването и се образуват тромби.

Терапията на затлъстяването е свързана първо с активна двигателна дейност. Но затова е необходима мотивация на затлъстелия. Повишеното тегло затруднява движенията му. Мускулите са мастно инфилтрирани. Ставните хрущяли детгенерират от повишеното тегло. Сърдечно-съдовата система се уврежда от мастна инфилтрация на миокарда. Появява се повишено артериално налягане, болка в сърдечната област. Напомняме, че повдигнатата диафрагма намалява вентилацията на белия дроб и намаления на кислород пречи на болния организъм. Всичко това утежнява мотивацията да се изпълнява схемите за лечебна физкултура. Необходимо е човекът да бъде убеден, че неговите белтъци не се синтезират достатъчно, което води до повишен синтез на масти. Лечебната физкултура стимулира синтеза на белтъци и разпадането на масти в неговия организъм. Лечебната физкултура е свързана с ходене и движение във всички стави. Добре е това да става на гладен стомах и пулсът да не се ускорява над нормалното с повече от 30 удара в минута при натоварване. Движението, ходенето, да продължава час, часи  половина. Първата храна след това да не бъде въглехидратна, а белтъчна.

Намаляването на теглото да не става с повече от 800 грама дневно.

Не е добре да се гладува, защото сле д гладуване следва ново затлъстяване. Завърта се отново порочния кръг на променена обмяна на веществата.

Необходимо е да се консумират зеленчуци и плодове, зърнени храни, варива, нетлъсти меса и сирена.

Примерно меню:

Закуска: Варено жито с мляко.

Втора закуска: Зеленчуци, приготвени според вкуса

Обед: Гювеч с нетлъсто месо, салата от краставици, домати, чушки, зеле, моркови (според желанието) - 700 грама! Хляб - 1 филийка.

Следобед: Ябълки

Вечеря: Зрял или зелен фасул, домати салата (или друг сезонен зеленчук) 500 грама и хляб 1 филийка.

Диетата да бъде разпределена според храносмилателните възможности на порции през деня.

Ако лечебната физкултура се спазва правилно, то може да се включат 1 филийки хляб към обеда и сирене.

 

И така: затлъстяването е болест на нашата цивилизация. Обездвижването, седенето пред компютъра с часове, прехранване с въглехидрати, ежедневния психичен стрес, променят обмяната на веществата в организма и водят до затлъстяване. Необходимо е тези проблеми да се изяснят още в училищна възраст, за да не се стигне до ранно увреждане на организма, затлъстяване, диабет, хипертония още в детска възраст. Трябва правилно да се балансира храната в калории. Съотношението на белтъци към въглехидрати да е в пропорция 4 към 1. Белтъчините да бъдат от нетлъсти места (пилешко, риба), 1 яйце дневно, млечни произведения с по-нисък процент мазнини, растителни белтъчини - варива, ядки. Въглехидратите да бъдат зеленчуци, несладки плодове. Да избягваме хранителния (въглехидратен) и психичен стрес. Да се храним често и в малки количества. Да не се прехранваме вечер, когато обмяната на веществата е забавена. Да се вечеря рано. Да се движим достатъчно! Необходимото количество километри пеша - 5 километра дневно, или да спортуваме.

Така ще избегнем другите болести на нашата цивилизация - болестите на сърдечно-съдовата система, хипертонията, диабета, свързани със заболяване на целия организъм.

.
FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате