Zdravoslovnobg

mechti_3.png mechti_2.png mechti.png lubov.png polezno.png universitet.png

КРЪВОТЕЧЕНИЕ

Кръвотечение

 

Кога кръвотечението е нещо обичайно и кога е симптом на сериозен  здравословен проблем?

Става ли ви лошо, когато видите кръв? Някои хора изпадат в паника, когато прокървят заради незначителни драскотини, а други не търсят лекарска помощ и чакат кървенето да спре, дори и кръвта да струи обилно от частите на тялото, които обикновено не кървят. Въпреки че експертите са на мнение, че в някои случаи то може да се санира с препаратите от домашната аптечка, в някои ситуации е повече от ясно, че става въпрос за сериозен здравословен проблем. Добре би било да сте наясно какво означава нормално кървене и кое е повод за притеснение, както и да сте информирани какво трябва да предприемете в случай на нужда.

 

Кожа

Обикновено се появява заради наранявания, порязвания или драскотини. Представлява напълно нормална реакция, а процесът на съсирване (кoагулация) при повечето хора започва няколко минути след нараняването. От друга страна, ако е налице дълбока рана и количеството кръв е по-голямо, трябва да потърсите лекарска помощ (зашиване с хирургически конец и провеждане на съответната терапия).

Диабетиците трябва да са особено внимателни, дори и ако става въпрос за леки наранявания (особено по стъпалата и краката), тъй като всяко едно бавно зарастване на раната може да бъде последица за нерегулирани заболявания.

Появата на синини – спукване на малки кръвоносни съдове под повърхността на кожата и изливането на кръв в близките тъкани – също може да е повод да потърсите лекарска помощ. Някои хора са по-склонни към появата на синини, но ако става въпрос за множество насинявания по тялото, които се появяват без определена причина, е наложително да отидете на доктор. Причините може да са от различно естество – от реакции на имунната система към вирусни инфекции до определени видове храни или лекарства.

 

Венци

Кървенето на венците е обикновено последица от инфекции  (заради недобра устна хигиена) или механично увреждане (енергично миене на зъбите). Стоматолозите са на мнение, че правилното третиране с четка на проблемните зони, както и редовното почистване с конец за зъби, обикновено е достатъчно, за да се спре кървенето на венците.Тъй като отлагането на плаката по венците е най-честата причина за появата на гингивит, пародонтит и други заболявания на гингивата, редовното миене на зъбите и посещенията при зъболекаря два пъти годишно са от изключителна важност. Ако кървенето не изчезне, въпреки всичките усилия, които полагате, добре е да потърсите лекар, който ще ви препоръча специализирани прегледи.

 

Стомах

 

Повръщането на кръв винаги е повод за загриженост. Причините могат да са язва, злокачествен процес и интоксикация с алкохол. Затова и прегледът при лекаря е задължителен.

Първата диагностична мярка е гастроскопия, с която се прецизира състоянието на горната част на храносмилателния тракт и на стомаха. При този метод през устата и гърлото, до стомаха, се въвежда миниатюрна камера. Може и да звучи стряскащо, но е факт, че процедурата приключва много бързо, а резултатите са доста надеждни.

 

Уши

Ако става въпрос за минимално кървене, предизвикано от повърхностна рана (външната част на ухото), няма причини за притеснение. Но ако източникът на кървене е невидим, е необходим преглед при специалист УНГ. В случай че се касае за кървене от вътрешната част на ухото, причините могат да са инфекция, механично увреждане, спукване на тъпанчето.

 

 

Влагалище

Oскъдното (т.нар.точково) кървене по средата на месечния цикъл – обикновено по време на овулацията – се среща често. Но то е индивидуално и всяка жена трябва да  знае дали това е нормално за нея или не е, и съответно какво представляват атипичните промени. Ако става въпрос за обилно кървене или за кървене между две менструации, това е повод да се обърнете към гинеколог. Ако по време на секс изпитвате болка или кървите, не отлагайте прегледа. Причините за появата на болката е възможно да са инфекции, патологични промени в клетките на цервикса или дори и рак. Когато е налице вагинално кървене по време на бременност, посещението при лекаря е задължително.

 

Нос

Kървенето от носа се среща често, особено при децата. Кръвоносните съдове са разположени под тънка лигавична мембрана в носа, която се спуква лесно, особено при настинка.

Ако детето е с кръвотечение от носа, най-напред трябва да го успокоите, тъй като плачът ще засили кървенето. Когато става въпрос за възрастен човек, първата помощ подразбира заемане на седнала позиция – с изправен гръб и леко спусната назад глава, а през това време леко се натиска сгъвката на носа с палец и показалец. Кървенето трябва да спре за около 15 минути. Ако отново потече кръв, повторете процедурата, а когато кървенето се повтори повече от два пъти за кратък интервал от време, обърнете се към лекар. Някои хора смятат, че поставянето на лед върху носа е ефикасен начин на спиране на кървенето, но според специалистите това е заблуда.

 

Зърна на гърдите

Напуканите или кървящи зърна са често срещан проблем при майките, които кърмят. Но ако не кърмите, а забележите кръв от зърната, отидете на лекар, за да изключите всякакви поводи за притеснение.

 

Ректум

Появата на кръв при ходене по голяма нужда най-често се тълкува като симптом на рак на дебелото черво. В повечето случаи обаче става въпрос за хемороиди или полипи на дебелото черво. Ректалната кръв не винаги е светлочервена. Експертите са на мнение, че става въпрос за т.нар. „изменена кръв”, която преминавайки през храносмилателната система  (от корема или дебелото черво), предизвиква появата на тъмни изпражнения. Приемането на препарати, съдържащи желязо, може да предизвика същия ефект.

 

Уретра

Кръвта в урината е повод за притеснение, но не е задължително да е симптом на сериозен здравословен проблем. В повечето случаи причината е инфекция или камък в бъбреците. В най-лошия случай урината с примеси на кръв може да е последица от рак на бъбреците. Експертите са на мнение, че кървенето в този случай се появява, когато ракът е в начална фаза и може да се излекува.

 

 

Какво да предприемете в случай на кръвотечение

  1. В случаите на обилно кръвотечение е необходимо да потърсите първа помощ. Най-напред пробвайте да спрете струята кръв със силно натискане в областта около раната. Ако това не помогне, извикайте Спешна помощ. Това е изключително важно, ако се касае за малки деца, тъй като в организма им има малко кръв, а рискът от трагични последици е много по-голям, отколкото при възрастните хора.
  2. Трябва да сте наясно какво е „нормално” кървене при вас и кое кървене е причина да потърсите лекарска помощ. Нетипичното кървене винаги е повод да отидете при лекаря.
  3. Недейте да чакате кървенето да престане. Колкото по-скоро отидете на лекар, толкова успехът на лечението ще е по-голям.
  4. Когато отидете на лекар, вземете всички лекарства, които приемате (или запишете имената им), дори и тези, които се продават без рецепта. Някои медикаменти като тези, които се приемат за разреждане на кръвта, дори и антибиотиците, могат да допринесат за появата на кървене.

 

.
FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате