Zdravoslovnobg

mechti_3.png mechti_2.png mechti.png lubov.png polezno.png universitet.png

Хиперхидроза

ХИПЕРХИДРОЗА

Хиперхидрозата, или прекомерното изпотяване, е често срещано заболяване, което причинява много неудобства. Прекомерното изпотяване в областта на подмишниците се нарича аксиларна хиперхидроза, а потенето по дланите и ходилата на краката медиците наричат палмоплантарна хиперхидроза. Изпотяването под  мишниците обикновено започва около пубертета, докато изпотяването на дланите може да започне по-рано, често по време на детството. Лечението на тези проблеми може да продължи цял живот.

Потенето създава редица неудобства като петна по дрехите , неприятен мирис, който усложнява социалните контакти. При по-тежките случаи настъпват и сериозни практически последици, като невъзможност да се  държи химикалка или друг инструмент за работа, да се държи удобно на  волана на колата, и дори да се извърши едно елементарното ръкостискане.

ПРИЧИНИ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО

Въпреки ,че хиперхидрозата се причинява от неврологични, метаболитни или други системни заболявания, в много случаи тя се появява и при здрави хора.Топлото време и силните емоции също могат да предизвикат хиперхидроза, но има и случаи, при които хиперхидрозата, се проявява независимо от настроението или от времето.

ЛЕЧЕНИЕ НА ХИПЕРХИДРОЗАТА

Много хора с това досадно заболяване могат да постигнат добри резултати и по-добро качество на живот ако се изработи една добра системна оценка за причините и предпоставките за състоянието, последвана от прилагане на разумен, поетапен подход към лечението,. Подходът за лечение на хиперхидроза обикновено протича по следния начин:

• Първата стъпка е прилагането на препарати, потискащи потенето/антиперспиранти/, съдържащи алуминиев хлорид. Така наречените "естествени" продукти против изпотяване не са показали добра ефективност.

 Предписване на препарати, съдържащи алуминиев хлорид хексахидрат
• прилагане на йонофореза- процедура, при която през кожата се прилага слабо електричество
• перорални лекарства от групата на  антихолинергични средства, които намаляват потенето
• В САЩ се прилага инжектирането на Ботокс (ботулинов токсин), за лечение на прекомерно аксиларно (под мишниците) изпотяване

като последна инстанция –хирургична намеса: прилагане на цервикална симпатектомия  

Прилагане на Алуминиев хлорид хексахидрат

Aluminum chloride hexahydrate

Когато се окаже, че обикновените антиперспиранти не действат, повечето лекари предписват алуминиев хлорид хексахидрат (Drysol,  както и различни генерични продукти с този състав), това е вариант на алуминиевия хлорид. Този препарат се прилага точно преди лягане седем до 10 нощи подред, след това -веднъж седмично след това, се прилага поддържаща доза. Алуминиевите соли въздействат блокиращо на потните канали. Този метод е ефективен при много пациенти с изпотяване под мишниците, но той не е задоволителен при случаите с потене на дланите

Основният страничен ефект на алуминиевия хлорид е появата на възпаления, които могат да се преодолеят чрез намаляване на честотата на използване или с прилагане на противовъзпалителни лекарства като лосиони, съдържащи хидрокортизон.

Йонофореза

Йонофореза се прилага и като метод за лечение за прекомерното изпотяване. Точният механизъм на действие все още не е известен. При процедурата се използва вода за провеждане на електрически ток върху кожата, и това спира отделянето на пот. Йонофорезата се прилага за 10-20 минути на една сесия, първоначално два до три пъти седмично, следвана от поддържащо лечение с интервали от една до три-седмици, в зависимост от реакцията на пациента.

Орални медикаменти / взимат се през устата/

Пероралните антихолинергични медикаменти като Гликопиролат (Robinul) не са не се прилагат често , защото предизвикват странични реакции като сухота в устата, безсъние, и замъглено зрение.

 

Ботокс

Ботулиновият токсин (Botox), представлява мускулна отрова ,която се използва предимно като козметична терапия за изглаждане на бръчките. Използва се в много области на медицината, като например при лечение на мускулни спазми и някои видове главоболие. Най-новата медицинска употреба на ботокса е за лечение на прекомерно изпотяване на подмишниците. 

Петдесет (50) единици на Ботокс се инжектира на около 20 места във всяка подмишница. Резултатът от терапията е намаляване на потенето за период от около шест месеца. Инжекциите са неприятни, но използването на много тънка игла за инжектиране намалява дискомфорта. Недостатъците на това лечение за дланите и ходилата са наличието на неприятна болка, както възникването на потенциална мускулна слабост.

 

Хирургична намеса

Ендоскопската гръдна симпатектомия представлява хирургично прекъсване на симпатиковите нерви, стимулиращи процеса на потенето. Тази операция има за цел да унищожи част от инервацията на потните жлези в кожата. По време на манипулацията един специален ендоскопски инструмент се вкарва между две ребра в областта-точно под мишницата. Белия дроб временно се дефлира /изпразва/ за да се видят по-добре и по-ефективно да бъдат унищожени съответните нерви. Тази операция е ефективна, но и много рискована Дори и с новите ендоскопски техники могат да настъпят усложнения ,като предизвикване на прекомерно изпотяване в други части на тялото, както и проблеми с белия дроб и нервите. Тъй като много от тези усложнения са сериозни и не са обратими, тази опция се използва рядко, и то само като последна инстанция.

Нощно изпотяване

Нощните изпотявания възникват по време на сън. Ако потенето е в следствие на много висока температура в спалнята и на повече завивки, това потене е нормален процес на организма. Патологичните нощни изпотявания настъпват когато пациентите се оплакват от нощни тежки горещи вълни ,довеждащи до овлажняване на спалното бельо.

В едно проучване в САЩ, от 2267 пациенти, посещаващи личния си лекар, 41% са изпитвали дискомфорта на нощното потене, от където се стига до извода ,че този симптом е доста разпространен . Зачервяването на лицето и тялото трудно може да бъде разграничено от нощни изпотявания.

Причини

Има много различни причини за нощното изпотяване. За да се определи причината за нощните изпотявания при даден пациент, лекарят трябва да получи подробна медицинска информация и да се проведат редица изследвания, за да се определи каква е причината за нощните изпотявания. По-долу са описани някои от известните условия, които могат да причинят нощно изпотяване.

Менопауза

Горещите вълни, които съпътстват периода на менопаузата може да предизвикат чести случаи на изпотяване при жените в тази възраст. Важно е да се знае, че горещите вълни и други симптоми на перименопаузата може да предшестват действителната менопаузата (спиране на менструалния цикъл) няколко години преди да е спрял менструалния цикъл.

Идиопатична хиперхидроза

Идиопатичната хиперхидроза е състояние, при което тялото хронично произвежда твърде много пот без никаква медицинска причина.

Инфекции

Класическият причинител на нощното изпотяване е наличието на туберкулозна инфекция. Въпреки това и други бактериални инфекции също могат да бъдат свързани с нощно изпотяване, а те са :

 ендокардит (възпаление на сърдечните клапи),
остеомиелит (възпаление в костите, дължаща се на инфекция),
абсцеси (например, циреи, възпалени сливици, перианални, и дихателни инфекции, дивертикулит, както и и
вируса на СПИН (HIV) инфекция.

Рак

Нощните изпотявания са ранен симптом на някои видове рак. Най-често срещаният вид рак, свързан с нощни изпотявания е лимфом. Въпреки това, хората, които имат диагностициран рак често имат и други симптоми, като необяснима загуба на тегло и повишена температура.

Лекарства

Приемът на някои медикаменти може също да доведе до нощно изпотяване. В случаите, при които няма наличие на тумор или инфекция, причината за нощното потене може да бъде употребата на следните медикаменти:

Антидепресантите често причиняват нощно изпотяване. Всички видове антидепресанти, включително трицикличните антидепресанти, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, както и по-новите агенти, венлафаксин (Effexor) и Бупропион (Wellbutrin) може да причинят нощно изпотяване като страничен ефект, с честота от 8% до 22% от всички пациенти, приемащи антидепресанти. Други психиатрични лекарства също могат да причинят нощни изпотявания.

Лекарствата за смъкване на високата температура (антипиретици) като аспирин и ацетаминофен, понякога могат да доведат до изпотяване

 Някои от медикаментите, които могат да причинят зачервяване и потене са:

• Ниацин (Niacor, Niaspan, SLO-Ниацин) (ако се приемат в по-високи дози, за липидни нарушения)],

• Тамоксифен (нолвадекс)

 • Хидралазин,

 • Нитроглицерин, както и

• Силденафил (Viagra).

Много други лекарства, в т.ч. кортизон, преднизон и преднизолон, също могат да бъдат свързани с зачервявания на кожата или нощни изпотявания.

Хипогликемия

Ниските нива на кръвната захар (хипогликемия) могат също да причинят изпотяване. Хората, които вземат инсулин или перорални антидиабетни медикаменти могат да получат хипогликемия през нощта, водеща до изпотяване.

Хормонални нарушения

Потенето или зачервяването на кожата може да бъде свързано с различни хормонални нарушения, включително феохромоцитом (вид тумор на надбъбречната жлеза, свръхпроизводството на хормони, наречени катехоламини), карциноиден синдром (свръхпроизводството на определени хормони тумори на белия дроб или стомашно-чревния тракт) и хипертиреоидизъм (прекомерно нива на хормоните на щитовидната жлеза).

 

Неврологични заболявания

В по-редки случаи, наличието на неврологични заболявания също може да доведе до повишено изпотяване и евентуално да доведе до нощно изпотяване.Тези случай включват:
автономна дисрефлексия,

 пост-травматичен сирингомиелит,

 инсулт, и

автономна невропатия.

В заключение може да се каже,че нощните изпотявания представляват едно безвредно неудобство, но те могат да бъдат и сигнал за наличие на дадено заболяване. Лицата ,които се оплакват от необясними нощни изпотявания, трябва на всяка цена да потърсят лекарска помощ.

.
FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате