Zdravoslovnobg

mechti_3.png mechti_2.png mechti.png lubov.png polezno.png universitet.png

Дисбактериоза

b_230_230_16777215_0___images_stories_interesni_statii_disbakterioza.jpgДисбактериозата или дисбиозата, представлява състояние с нарушен микорбен баланс в организма. Счита се за нормално протичащо явление, което отшумява при възстановяване защитните сили  на тялото. Когато говорим за дисбиоза, обикновено се касае за нарушения в микрофлората на храносмилателния тракт, но те могат да се проявят и върху кожната повърхност, белите дробове, носа, синусите, ушите, ноктите или очите.

.

Храносмилателната дисбактериоза е свързана с различни чревни заболявания, най – често възпалителни, както и със синдрома на хроничната умора. Бактериите, които населяват храносмилателната тракт, представляват около 1,4 - 1,5 кг от телесната маса. Тяхното присъствие е изключително важно за извършване на множество  процеси и  функции, тъй като пълното разграждане и усвояване на хранителните вещества е възможно, само при наличие на достатъчния им брой. Много голям е приносът им за имунологичните реакции, защитавайки тялото от развитието на патогенни микроорганизми.
Когато балансът в количеството им е нарушен, може да настъпи свръхрастеж на дадена колония или обратното – напълно да изчезне. Това от своя страна довежда до смущения в чревния тракт – коремни болки, запек, диария, гадене, подуване и хронична умора. Тъй като симптомите се проявяват периодично, те не предизвикват опасения у болните, което в почти 100% от случаите е причина за сериозните усложнения.  Поводите за развитието на дисбактериоза могат да бъдат най – различни, но обикновено се касае за неконтролирана употреба на антибиотици, болести на храносмилателната система ( гастрит, язва), нерационално хранене и понижен имунитет. При настъпване на дисбиоза настъпват леки смущения в усвояването на храната. Постепенно влошената чревна флора предизвиква дразнене и възпаление на червата – колит.
В медицината колитът се отнася до възпаление на по-големите черва – дебело черво и неговите части. Проявява се в две форми – остър и хроничен. Като цяло не представлява сериозна заплаха за организма, стига лечението му да започне навреме. Острият колит, обикновено е резултат от рязка промяна в хранителния режим или след продължително лечение, включващо прием на антибиотици. Може да бъде следствие и от гастрит, язва, употреба на химически вещества или резултат от чревна инфекция. Поради тази причина при наличие на друго заболяване, контролът върху приема на определени видове храни и медикаменти е задължителен. Хроничният колит е следствие от недоизлекувания остър. Основният проблем при него са честите рецидиви, които дава. Не са рядкост и случаите, в които възпалението на червата се разраства, обхващайки и други органи. Симптомите на колита са доста променливи, тъй като зависят от етиологията и са подложени на влиянието на множество фактори. Обикновено те са сходни със симптомите на предхождащата го дисбактериоза. В някои случаи на по-напреднало развитие на болестта се наблюдава загуба на тегло, треска, кървави изпражнения, анемия, отоци. Подобни оплаквания обаче могат да бъдат свързани с по-сериозни заболявания, както и с нарушения в структурата на дебелото черво. Важно е да се отбележи, че синдромът на раздразненото дебело черво ( СРДЧ), наричан спастичен колит, е различно заболяване, породено от други фактори.
Диагнозата се поставя от специалист – гастроентеролог, след провеждане на лабораторни тестове, изследване на изпражненията за наличие на паразити. Допълнителни прегледи могат да включват компютърна томография на корема, рентгеново изследване,а при нужда и  ректоскопия или колоноскопия, които позволяват внимателно оглеждане на лигавицата на дебелото черво и извършване на биопсия.
Лечението на колита е доста продължително, което налага сериозно отношение. То включва прием на пробиотици ( вещества възстановяващи микробния баланс на чревната флора), спазмолитици, както и спазването на строг хранителен режим, изключващ консумацията на мазни, пържени и газообразуващи храни. При много тежки състояния на колит
се налага оперативна намеса. Затова продължителността на лечението е от изключителна важност за пълното възстановяване на нормалната флора  и намаляване на риска от повторна изява.b_230_230_16777215_0___images_stories_razni_shot_sait.jpg

FacebookTwitterLinkedin
Вие разглеждате